pondělí 29. srpna 2016

Krásné, ale nebezpečné přírodní peřeje Stvořidla (řeka Sázava)

Přírodní rezervace Stvořidla byla původně vyhlášena již v roce 1948, což z ní dělá nejstarší rezervaci na Havlíčkobrodsku. V nově vyhlášených hranicích pak byla vyhlášena o 50 let později, tedy v roce 1998. Tato obdivuhodná rezervace a k ní přiléhající Přírodní park Melechov se rozprostírají na okraji Českomoravské vrchoviny, přibližně 6,5 km východně až jihovýchodně od historického města Ledeč nad Sázavou. Geomorfologicky významný úsek přirozeného toku řeky Sázavy a přilehlé okolí mezi vrchem Melechov (715 m) a hřebenem kopce Žebrákov (601 m) jsou pádným důvodem k ochraně této rozmanité krajiny.

Přirozená rozmanitost

Přírodní rezervace Stvořidla se rozkládá na ploše cca 300 ha, z čehož 85% tvoří pouze lesní porosty. Nachází se zde mnoho chráněných druhů rostlin. Z nich můžeme jmenovat např. barvínek menší, kruštík širokolistý, kozlík dvoudomý, plavuň vidlačka, strmobýl lysý, čertkus luční, kruštík širokolistý, růže alpská, devětsil bílý, silenka červená, křivatec žlutý, prvosenka vyšší, řeřišničník Hallerův, dymnivka bobovitá, dymnivka dutá aj.

Mimo rostlin se zde nachází i několik vzácných živočichů. Prokázána byla například vydra říční a mlok skvrnitý. V zimním období je možné spatřit v rezervaci i ledňáčka říčního.

Místo je pro svou oblíbenost cílem nejen turistů, ale také cyklistů a vodáků.

Mimo přírodních scenérií je možné nedaleko rezervace navštívit také památník spisovatele Jaroslava Foglara. Ten se nachází ve Sluneční zátoce, kde právě spisovatel mnohokrát tábořil se skauty nejstaršího českého oddílu - Pražské dvojky. V této zátoce také napsal svou nejslavnější knihu - Hoši od Bobří řeky.

Místní krajinu protíná i známá železniční trať Posázavského pacifiku.

Pro milovníky adrenalinu i krásné přírody

Peřeje Stvořidla nabídnou adrenalinový zážitek každému vášnivému vodákovi. Vlny, vlnky, válečky a jazyky mezi nespočtem balvanů, ale také krásná okolní příroda, to je předpoklad dokonalé dovolené jak pro zkušené vodáky, tak pro pěší milovníky rozmanité přírody.

Stvořidla jsou peřejnatý úsek řeky Sázavy mezi Smrčnou a osadou Stvořidla u Ledče nad Sázavou. Délka peřejí je přibližně 4,5 km, obtížnost se mění v závislosti na průtoku mezi WW II a WW IV.
Právě díky peřejnatému úseku se stala Stvořidla nejoblíbenějším úsekem českých řek. Svou obtížností náleží k hranici sjízdnosti pro otevřené lodě, za velké vody je sjíždění Stvořidel na otevřených kánoích považováno za velmi nebezpečné a riskantní. Za vhodné lodě jsou považovány uzavřené kajaky nebo nafukovací lodě určené na divokou vodu typu Pálava, Orinoko nebo Baraka.

První prahy a peřeje se objevují za jezem ve Smrčné se na ř. km 139,40, obtížný úsek nastává za ohbím řeky na ř. km 137,7, lépe sjízdný vpravo, obtížnost WW II.  Nejtěžší úsek Stvořidel o obtížnosti WW II+, za velké vody až WW III+, nejlépe sjízdný středem, pak následuje na ř. km 137,2. Peřeje končí kamenným prahem u tábořiště Stvořidla na ř. km 135,20.

Krásné, ale nebezpečné přírodní peřeje Stvořidla (řeka Sázava)

Krásné, ale nebezpečné přírodní peřeje Stvořidla (řeka Sázava)


5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, my s manželem jezdíme na vodu každoročně s naší vodáckou partou kamarádů. Už se zase těším na léto, až nasedneme na raft a pojedeme! :-) Akorát jsem teď změnila zaměstnání a nevím, jak to tam bude přes léto s udělováním dovolené. Dělá tam hodně maminek, co má doma děti a přes prázdniny asi budou chtít být alespoň trošku doma.

    OdpovědětVymazat
  3. S manželem jsme na raftu jeli jen jednou na dovolené v Chorvatsku a byla to tedy jízda, na kterou nikdy nezapomeneme. My jezdíme na kole, pokud to počasí dovolí, jelikož si manžel koupil tachometr na kolo, tak víme, kolik kilometrů jsme už ujeli, a tak máme již v nohou stovky kilometrů.

    OdpovědětVymazat
  4. No, když jsem byl naposledy na Sázavě, tak jsem bohužel asi nějaké špatné období, protože tehdy bylo opravdu málo vody a řeku nebylo možné sjíždět. Asi to ale byl pouze ojedinělý úkaz. Pamatuji si, že tam tehdy byli i nějací technici a prováděla se tam batymetrie. No, uvidíme jak to bude se sjízdností Sázavy letos.

    OdpovědětVymazat
  5. Stvořidla jsme jeli a je pravda, že je to poměrně náročný úsek. Po tom, co jsem si je párkrát zkusil jsem měl pocit, že do mě celé odpoledne bušil Karlos Vémola. Jako fakt poměrně náročný úsek. A jako nechápu, že na tohle chodí lidi dobrovolně a pravidelně každý rok. : )

    OdpovědětVymazat