středa 30. července 2014

Půjčte si loď a vyrazte na vodu

Půjčte si loď a vyrazte na vodu

Voda je živel. Dokáže vztekle burácet, dokáže se klidně sunout kupředu, dokáže nahnat strach, ale také vyvolat vášeň. Voda je živel a my víme, jak ji zkrotit. Znáte tajemství raftingu? Víte to jistě?

Půjčte si loď a vyrazte na vodu

Z historie raftingů

Rafting je adrenalinový sport, který vznikl na počátku sedmdesátých let minulého století. Nezajímavá informace? To je jen zdání. Počkejte za chvíli. Vše začalo jako u dětí. Odpozorováním. Eskymáci plavící se ve svých kajacích (žádná půjčovna kajaků nabyla, každý si musel svůj vydlabat sám), Indiáni ženoucí se po řece v rychlých kánoích (a zase, žádná půjčovna kánoí, všechno vlastnoručně vydlabat). Elegance jejich plavby, rychlost a mistrovské ovládání. Darmo mluvit, byl to pohled, který pozorovatele naplní úžasem (pokud ovšem nebyl cílem lovu, to by se pak spíše mluvilo o úděsu, nežli úžasu). To je to tajemství? Ne, ne, to přijde za chvíli.

český krumlov

Bylo dobré a praktické plavební umění domorodců napodobit. Z čehož se časem stal sport. Ne v napodobování, ale v plavbě. Dělaly se kajakářské závody. Předjíždělo se v kánoích. Ale víte jak to je u sportu. Chlap se baví v řece a na břehu stojí žena a tváří se…nu, výhružně. Vznikly tedy kajaky a kánoe pro dva. Jenže s ženou přišly i děti a muselo vzniknout něco nového, většího, aby se tam ti caparti mohli nacpat.

vltava

Půjčovna raftů rules!

Vznikl raft (nu ano, půjčovna raftů, ta už k mání byla a stále je). Loď, která povozí celou rodinu po řece, aby měla krásné zážitky. Povozí? Nu, dobře, jsou tu i klidné vody, trasy, které jsou dobré pro příjemné pozorování přírody. Ale ten hlavní tahoun u raftů jsou peřeje. Voda divoká a neklidná, která s člověkem hází na všechny strany. Zvládnout něco takového, to chce fištróna, to chce pevné nervy a svaly z ocele, také je dobré, mimojiné, umět plavat. Slíbili jsme prozradit tajemství raftingu, že? Počkejte, za chvilinku. Jen naznačíme, že vodítkem je číslovka sedm. Chvíli o tom přemýšlejte.

půjčovna lodí na vltavě

Kajak z kapsy

No ne každý může mít doma sbírku kajaků a kánoí a raftů a vůbec lodí, že. Zabírá to místa až hrůza, když jste v práci, může vám pes prokousnout raft, dítě prokopnout kajak. Věci se dějí, na tom nejde nic změnit. Půjčovna kajaků, půjčovna raftů, zkrátka půjčovna lodí, je tedy nezbytnost.

půjčovna kánoí

Nutnost půjčovny lodí

Znáte ta sobotní rána, děti nejsou ve škole, práce si dala volno a co teď? V televizi nic, co? Nejlépe hromovým hlasem zavelet – a jede se na Berounku (nebo na Vltavu, Ohře, Otavu, to už podle toho, kam to máte blíž, nebo dál, když se to tak vezme)! Půjčovna raftů na Vltavě (Berounce, Ohři, Otavě) je k dispozici, tím si můžete být jisti. Nu, jsme u toho, tajemstvím raftingu, tím skutečným tajemstvím je…počkejte ještě chvíli, bude historka.

půjčte si kánoi pro dva

Kuriozita z půjčovny raftů Ohře

Historka z půjčovny lodí Ohře: Přišel pán a povídá – dejte sem kajak, jedu do Anglie, za tři měsíce jsem zpátky. Po jistém dohadování a nevěřícnosti (a zaplacení) jsme pánovi zabalili kajak a jdeme mu ho přidělat na střechu auta, nechť jede. Pán stojí, pozoruje naše konání, přišponovali jsme kajak na zahrádku fakt festovně (jsme přeci dobrá půjčovna kajaků), a pak se bezelstně zeptá, jak to celé funguje. Vysvětlili jsme mu princip pádlování, bezpečnostní opatření, svěřili jsme mu i tajemství raftingu (!). A proč mi ten kajak přiděláváte na auto – povídá on – co to s tím má společného? Nechápavě jsme si ho prohlédli, kajak sundali a předali mu ho do rukou. Nasedl na řeku Ohře, zamával a byl pryč.

Kuriozita z půjčovny raftů Ohře

Závěrem

To byla ale historka, že? Ale teď už skutečně k tomu tajemství raftingu. Hustilka, dámy a pánové, kvalitní hustilka. Rafting bez hustilky v batohu je sport snad až moc adrenalinový. Ne, děláme si legraci. Skutečným tajemstvím raftingu je…sakra, teď nám uplavalo pádlo, měli jsme to na něm napsané. Kdo najde pádlo s tajemstvím raftingu, dostane od nás sto korun a jednu jízdu po Otavě zdarma. Půjčovna lodí na Otavě je otevřená a čeká. Koukejte ji nezklamat!

půjčovna raftů vltava

Náš tip: Půjčovna lodí putzer.cz.

4 komentáře:

  1. Říkali jsme si s kamarády, že něco takového bychom letos dost rádi zrealizovali. Myslím si, že by to mohlo být super. Já bych si s sebou určitě vzal svůj prut a rybářské vybavení celkově. Přecejen zachytat si konečně taky někde jinde, než tady u nás v rybníce by bylo skvělé.

    OdpovědětVymazat
  2. Máte parádní blog, tady se člověk opravdu dozví plno užitečných informací. Já jsem teda na vodě nikdy nebyl, ale nedávno tu na mě při brouzdání na internetu vyskočila jedna půjčovna lodí na Vltavě a díky tomu jsem dostal nápad, že bych něco takového s kamarády vlastně mohl zkusit. Už jsem se s pár přáteli domlouval a také by do toho prý šli.

    OdpovědětVymazat
  3. No, já teda po své poslední vodácké zkušenosti určitě nebudu podceňovat přípravu. Právě na vodě jsem totiž nešťastnou náhodou přišel k úrazu. Nejhorší na tom bylo, že jsme s sebou neměli žádnou lékárničku, bandáže ani nic podobného. Naštěstí naše plánovaná zastávka byla už jen kousek, tak jsem to vydržel a tam dostal první pomoc. Příště až ale pojedu na vodu, tak si s sebou pro jistotu alespoň nějakou malou lékárničku vezmu. Člověk totiž nikdy neví.

    OdpovědětVymazat
  4. Mi přijde jako velká škoda, že Otava nemá v okolí nabíjecí stanice pro elektromobily. Přijde mi, že tenhle region je tím dost nepolíbený a podle mě by se nad tímhle kempy měly zamyslet. Nemusejí mít celé parkoviště, ale jedna na celý kemp by bohatě stačila. Přeci jenom, když tam přijedu s elektrem, tak bych si to tam chtěl nabít.

    OdpovědětVymazat