pondělí 30. května 2016

Co je lepší plavidlo na řeku – raft nebo plastová kánoi?

Léto je za dveřmi a s ní i období, kdy se spousta lidí vydává na vodu, ať už je to v rámci prázdnin, dovolené nebo během školního roku. Pokud se letos chystáte na vodu poprvé, nebo jen potřebujete poradit, jaký typ lodi pro Vás bude nejvhodnější, připravili jsme pro Vás tento článek, v němž najdete srovnání nafukovacího raftu a plastové kánoe.

Kánoe sice existují i v nafukovací, případně laminátové podobě, nicméně v tomto textu jsme se zaměřili čistě na jejich plastovou podobu a srovnání s oblíbenými nafukovacími rafty.




Bezpečnější jsou rozhodně rafty

Na prvním místě samozřejmě vždy musí být bezpečnost. To platí zejména pro začínající a nezkušené vodáky, stejně tak ale i pro rodiny s malými dětmi nebo pro ty, kteří mají k vodě respekt a nechtějí zbytečně riskovat. V těchto případech jsou tedy mnohem rozumnější volbou nafukovací rafty, které jsou sice pomalejší, ale mnohem stabilnější, bezpečnější a riziko, že se např. převrhnete (cvaknete), je velmi nízké. Rafty tak doporučujeme i těm, kteří mají zájem spíše o klidnější plavbu bez velkého adrenalinu a nechtějí moc riskovat.

Plastové kánoe jsou naopak rychlejší

Výhodou plastových kánoí je rozhodně rychlost. Ti, co už měli možnost vyzkoušet raft i kánoi, nám jistě dají za pravdu, že plavba v kánoi je rychlejší a akčnější, na druhou stranu není pro každého a pokud např. jedete na vodu poprvé, raději volte bezpečnější raft.

Raft Vám nabídne více prostoru

Rafty mají navíc tu přednost, že se do nich vejde více lidí a je v nich i více místa na zavazadla. Jsou tak skvělé např. pro rodinné výlety, plavby s dětmi a pro ty, kteří mají z plavby trochu strach. Do kánoe se obvykle vejdou maximálně tři osoby, do raftu teoreticky až osm lidí (samozřejmě podle konkrétního typu).

Stabilita nebo raději adrenalin?

I pokud jste už zkušený vodák, neznamená to automaticky, že musíte sáhnout po kánoi. Vybrat si raft je i pro profesionální vodáky často lepší řešení, např. tehdy pokud si chtějí jen v klidu vychutnat klidnou a bezpečnou plavbu, případně pokud se chtějí plavit ve větší skupině lidí na jedné lodi. Více adrenalinu ale samozřejmě nabízejí plastové kánoe, kde už je ovšem potřeba mít alespoň nějaké zkušenosti se splouváním řek.

Ovládání záleží i na konkrétním typu lodě

Co se týká samotného ovládání lodě, záleží na více faktorech a jestliže nejste moc zkušení, rozhodně se raději předem informujte. Půjčovny lodí a raftů dnes nabízejí i poradenství a rádi Vám doporučí vhodné plavidlo, se kterým si plavbu maximálně užijete bez zbytečných komplikací.

Co je lepší pro začátečníky nebo rodiny s dětmi?

Jednoznačně raft – je sice pomalejší, ale také mnohem stabilnější a bezpečnější. Opravdu raději neriskujte a dejte přednost nafukovacímu raftu, nebo si alespoň nechte poradit od těch, kteří se vodáctvím zabývají už dlouhá léta a přesně vědí, co je pro koho nejvhodnější.

Pro zkušené vodáky je výběr větší

Protřelí vodáci mají samozřejmě více možností. Nejčastěji si vybírají kánoe, ale záleží opravdu na více okolnostech a na tom, jakým způsobem chce dotyčný řeku splout. Ne každý preferuje adrenalin, i mnoho zkušených vodáků upřednostňuje pohodlné rafty.

Je lepší mít vlastní plavidlo, nebo si ho jen půjčit?

Nákup nového raftu, kánoe nebo jiného typu lodě není zrovna levnou záležitostí a zvláště pokud si chcete vodu jen vyzkoušet a nejste si jistí, zda budete plavidlo využívat častěji, může být rozumnější využít raději půjčovnu. Jednou z českých půjčoven lodí je i Půjčovna raftů Petr Putzer. Tato půjčovna raftů má svoje pobočky hned na dvou nejoblíbenějších českých řekách, tedy na Vltavě a Ohři. V případě zájmu je možné nechat si lodě a vybavení převézt na kteroukoli jinou řeku - Berounku, Bílinu, Bystřici, Otavu, Střelu, Teplou a případně jinou řeku v regionu.

Veškeré zajímavosti a informace o řekách, na kterých tato půjčovna raftů sídlí, si můžete přečíst zde. Bez zajímavosti není ani fakt, že všechny zmiňované řeky jsou lemovány řadou kempů a hospůdek, neřka krásnou českou přírodu a památky.

Půjčovna raftů Putzer nabízí oba typy lodí

Půjčovna raftů Petr Putzer myslí jak na začátečníky, tak i na pokročilé. Vybrat si tak můžete z široké nabídky lodí, od nafukovacích raftů, přes kvalitní kánoe až po kajaky. Nejde navíc zdaleka jen o samotná plavidla – v nabídce je také další nezbytné vybavení, jako jsou vesty, pádla, barely, pumpy, házečky nebo helmy. Pokud byste si náhodou nevěděli rady, pracovníci půjčovny Vám ochotně poradí a doporučí nejvhodnější loď i vybavení.

Nadstandardní služby ocení začátečníci i pokročilí vodáci

Půjčovna raftů Putzer poskytuje i řadu dalších užitečných služeb. Kromě již zmíněného poradenství se dále jedná např. o možnost zaplatit si služby akreditovaného průvodce, bezplatné vrácení plavidla na některém z mnoha předávacích míst a také řadu atraktivních slev. Ty jsou určeny pro ty, co si půjčí větší množství lodí, dále pak pro větší skupiny nebo studenty středních a vysokých škol. Speciální zvýhodněnou nabídku pak mají také školní kolektivy. Za zmínku stojí i nabídka celodenních výletů, doprava materiálů zdarma a mnoho dalších benefitů.

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě určitě raft. Kromě toho, že je to pro mě pohodlnější, tak tam je i více místa na to, aby si člověk odložil věci. Štve mě, když musím pax 3 vaporizér tahat z barelu pokaždý, když si chci trochu odfrknout a začmoudit. :) V raftu ho mám pohodlně za sebou na měkkém povrchu, takže se nerozbije. A když přijde nějaká horší část, tak ho uklidím do barelu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si, že je to spíše o osobní preferenci - každému prostě vyhovuje něco jiného. Sám jsem absolvoval vodu jak na raftu nebo v kanoi a obě varianty mají svá pozitiva i negativa. Méně zkušeným vodákům bych doporučoval raft, který nelze tak jednoduše převrhnout. Dále bych samozřejmě doporučil nakoupit kvalitní vybavení, například z army shopu.

    OdpovědětVymazat
  4. Dlouho jsme s manželem zvažovali, že bychom si na dovču koupili právě nějaký raft. Nakonec jsme to ale přehodnotili a místo toho jsme si koupili takové ty nafukovací paddleboardy. Myslím si, že s tím bude větší sranda. Podobně jako u raftu se i o takové paddleboardy ale člověk musí starat. Skvěle to popisuje například tento článek.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se chystám vyrazi na vodu. Já to ale vidím tak, že si s sebou vezmu raft. Právě jsem si jeden koupil už před dvěma lety. Bohužel jsem ho ale nakonec nevyužil, protože jsme tehdy s kamarády na vodu nejeli. Letos už jsou trochu příznivější podmínky, tak doufám, že se nám tento plán konečně podaří zrealizovat.

    OdpovědětVymazat