sobota 7. června 2014

Chystáte se na vodu? Tipy, na kterou řeku se vydat

Chystáte se na vodu? Tipy, na kterou řeku se vydat

Rozhodli jste se, že se poprvé v životě vydáte na vodu, ale nevíte, jakou řeku si pro svůj výlet vybrat? V dalším díle našeho seriálu pro začínající vodáky Vám přinášíme tipy na nejoblíbenější české řeky, na které vodáci jezdí. Některé úseky jsou vhodné jen pro zkušené vodáky, takže pokud jedeme na vodu poprvé, měli bychom se jim vyhnout. Které velké řeky v Čechách a na Moravě jsou ideální pro náš první vodácký výlet?

Chystáte se na vodu? Tipy, na kterou řeku se vydat

Oblíbené řeky v Čechách

Nejoblíbenější českou řekou, na kterou se každoročně vydává nejvíce vodáků, je nejdelší česká řeka Vltava. Ta je vhodná jak na jednodenní výlety, tak i na několikadenní plavby. V jejím okolí je několik půjčoven, kde seženete potřebné vybavení a také spousta kempů a tábořišť.
Další řekou, která je vhodná i pro začátečníky, je Berounka. Jedná se o klidnější a pomalejší řeku, při které si vychutnáte krásnou přírodu a v okolí je i spousta zajímavých památek. I u Berounky je velké množství kempů, kde se můžete ubytovat.
Pro začínající vodáky je ideální také Lužnice, na kterou se můžete vydat i na rodinný výlet s dětmi. Naopak nevýhodou je poměrně velké množství komárů v jejím okolí, takže pokud se na Lužnici vydáte, nezapomeňte si vzít účinný repelent.
Velmi oblíbená je také řeka Ohře, podél které natrefíte na bezkonkurenční skalní podobizny.
Naším posledním tipem na řeku pro začátečníky v Čechách je Otava. Stejně jako Berounka se vyznačuje klidnější atmosférou a není tak turisticky vyhledávaná jako Vltava.

Oblíbené řeky na Moravě

Na Moravě je situace pro vodáky trochu horší a vhodných řek je tu méně. Výjimkou je řeka Morava, jež je ve své dolní části vhodná i pro turistické kánoe. Nejoblíbenější úsek na této řece vede z Mohelnice do Olomouce a dá se zvládnout během dvou dní. Zkušení vodáci, kteří chtějí sjet celou řeku Moravu až po Dunaj, pak trasu zvládnou za 14 dní. I na této řece můžete využít několika půjčoven lodí, např. v Litovli nebo v Šumperku.

2 komentáře:

  1. Můžu potvrdit, že Berounka je opravdu pro začátečníky ideální. Letos jsme byli na řece poprvé a vybrali jsme si právě Berounku. Hledali jsme nějaké vhodné sjízdné řeky pro začátečníky, abychom to zvládli :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Já teda na sjíždění řek moc nejsem, i když je pravda, že do budoucna bych to rád zkusil. Takový raft mi ale cizí určitě není. Minulé léto jsme se byli podívat na vodní nádrž Nové Mlýny a právě tam jsem náš raft konečně pořádně otestoval. Mimochodem, kdyby se tam někdo letos chystal také, tak jsem tam našel vážně super ubytování - https://www.pensionflorian.cz/

    OdpovědětVymazat