úterý 17. června 2014

Chystáte se na vodu? Jaké jsou základní druhy lodí?

Chystáte se na vodu? Jaké jsou základní druhy lodí?

Ve třetím díle našeho seriálu pro začínající vodáky se blíže podíváme na to nejdůležitější a sice na lodě. Povíme si něco o tom, jaké typy lodí existují, v čem se liší a které z nich jsou vhodné pro začátečníky.

Kánoe

Nejoblíbenější druh lodí, který je vhodný zejména pro vícedenní plavby. Jsou většinou určené pro dvě, maximálně tři osoby a je v nich dostatek místa i pro potřebné vybavení. Kánoe vznikly v severní Americe a původně je vyráběli ze dřeva američtí Indiáni. Později pak kánoe pronikly i do Evropy a od druhé poloviny 19. století se začaly objevovat i u nás.

nafukovací Kánoe

Kánoe

Kajaky

Uzavřený typ lodě, určený obvykle pouze pro jednoho člověka. Na rozdíl od kánoí nejsou vhodné pro začátečníky a jsou skvělé např. na sjíždění divoké vody. Dalším rozdílem je to, že se u nich používají oboustranná pádla. Existuje několik typů kajaků, např. rychlostní, sjezdové, mořské, slalomové nebo na divokou vodu. Kajaky jsou původem eskymácká plavidla, která se do Evropy dostala až v 19.století.

Kajak


Rafty

Tento typ plavidla zaznamenal v posledních letech velký nárůst popularity. Jedná se o nafukovací čluny, do kterých se vejde několik lidí (až 6 osob) a jejich řízení je velmi snadné. Díky jednoduchému ovládání jsou rafty vhodné i pro úplné začátečníky, kteří se sjížděním vody ještě nemají žádné zkušenosti. Jejich výhodou je nízká hmotnost a dobrá skladnost, na druhou stranu mají trochu horší jízdní vlastnosti. Velkou popularitu u nás raftům přinesl známý film Rafťáci s Vojtou Kotkem a Jiřím Mádlem.

Náš tip: Půjčovna raftů Petr Putzer

raft


Pramice

Otevřená plavidla, do nichž se vejde až osm lidí. Jsou ideální pro začátečníky a velmi často se využívají např. na dětských táborech nebo na kurzech vodáckých oddílů mládeže. Většinou bývají vyrobeny z laminátu. Nevýhodou pramic je někdy jejich vyšší hmotnost, naopak plusem je dobrá stabilita a odolnost. Často se používají i pro rybaření.

pramice

Žádné komentáře:

Okomentovat