úterý 3. června 2014

Chystáte se na vodu? Rady a tipy, co si vzít s sebou

Chystáte se na vodu? Rady a tipy, co si vzít s sebou

Pokud se letos chystáte poprvé v životě na vodu, určitě Vám přijde vhod náš malý seriál článků, ve kterých přinášíme rady a tipy pro začínající vodáky. V prvním díle se zaměříme na to, jaké vybavení byste si s sebou měli vzít a také jaké oblečení je na vodu vhodné. Výběru vhodného vybavení je třeba věnovat náležitou pozornost, abyste si výlet maximálně užili a nechybělo Vám nic důležitého.

Chystáte se na vodu? Rady a tipy, co si vzít s sebou

Základní vybavení na vodu

Nejdůležitější věcí je výběr vhodné lodě, kterou si můžeme i vypůjčit v některé z mnoha vodáckých půjčoven. Pokud jedeme na vodu poprvé, určitě bychom se měli poradit s profesionály, kteří nám pomohou vybrat nejvhodnější typ lodě i s ohledem na počet lidí. Do základního vybavení na vodu dále patří kvalitní pádla, barely, náhradní oblečení, podrobné mapy a pokud jedeme na více dní, tak i potřeby pro kempování (stan, spacák, karimatka atd.) Na rozdíl od běžných výletů či dovolené bychom v případě vodáckého výletu měli pečlivě zvážit, co vše si s sebou vezmeme – je zbytečné brát si na vodu příliš mnoho věcí. Určitě bychom ale neměli zapomenout na pokrývku hlavy, která nás ochrání před úpalem, plavky a samozřejmě vhodné oblečení a obuv.

Oblečení na vodu

Výběr správného oblečení a bot na vodu je velmi důležitý, zvláště když jedeme na vodu poprvé. V případě teplého počasí jsou kromě plavek vhodné tričko a kraťasy, při chladnějším počasí pak dlouhé kalhoty nebo tepláky, mikina a sportovní bunda. Důležité je vzít si také kvalitní nepromokavé oblečení, např. bundu, nebo pláštěnku. Pokud jde o boty, rozhodně nejsou vhodné žabky a nedoporučují se ani sandály. Ideální je speciální neoprenová obuv, případně koupací boty, vhodné jsou ale i obyčejné tenisky. Nejlepší je taková obuv, která rychle uschne a zároveň má pevnou podrážku.

2 komentáře:

  1. No, my se teda vyloženě na vodu letos nechystáme, ale bavili jsme se s manželem, že bychom někde tady u nás u vody rádi strávili pár dní. Nejspíš bychom klidně i stanovali. Nějaké vybavení na kempování u vody máme, ale jiné věci bychom ještě museli dokoupit. Jedna z věcí, které nám například chybí je takový ten plynový vařič. To ale naštěstí není nijak drahá věc.

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě je to o tom, aby si toho lidi nebrali zbytečně moc. Holt vyjetí na vodu je trochu taky vyjetí z komfortní zóny. Když naprší, tak vám bude trochu zima. My jsme třeba kupovali letos jen peněženky pro kluky, aby u sebe měli nějaké důležité věci, které pak měli na krku. Byla tam taková ta kartička, kdyby se někde ztratila a pak taky okopírovaná kartička pojišťovny.

    OdpovědětVymazat