čtvrtek 28. ledna 2016

Vyzkoušejte rafting na Ohři – nejoblíbenější vodácké úseky

Vyzkoušejte rafting na Ohři – nejoblíbenější vodácké úseky

Když se řekne rafting, mnoho lidí si vybaví zpěněnou horskou řeku, valící se nebezpečnou rychlostí mezi ostrými skalami. Ale věděli jste, že rafting může vypadat i jinak – např. jako poklidná rodinná aktivita nebo zábavná jízda s partou přátel? Ano, rafting neboli plavba na gumovém člunu pro 4-6 osob má mnoho podob, ale vždy přináší velkou porci vodáckých zážitků! Navíc díky naší půjčovně raftů na Ohři si tento vodní sport můžete vyzkoušet i Vy. Stačí si jen s námi naplánovat trasu, vypůjčit si vše potřebné a dobrodružství může začít.

Rafting na Ohři – vodácké zážitky i poznávání naší historie

Řeka Ohře patří společně s Vltavou a Berounkou k nejoblíbenějším vodáckým tokům. Je to dáno jednak celoroční splavností (druhá nejlépe tekoucí řeka ČR) a také pestrostí terénu. Na Ohři se najde pro každého něco – horní tok s klidným proudem pro začátečníky a rodiny, zatímco střední tok láká zkušenější vodáky peřejemi a rychlým proudem. O turistické popularitě Ohře svědčí i dostatek kvalitních tábořišť a kempů, které poskytují zázemí i pro vícedenní plavby. V okolí řeky najdete mnoho zajímavých památek, takže si kdykoliv můžete udělat přestávku a obohatit se o poznání naší historie.

Charakter řeky:

Úsek šířka, typ koryta okolí typ lodě doporučeno pro rychlost plavby
horní 8 - 10 m louky, pak lesy a údolí otevřené začátečníky 4 - 5 km/h
střední 10 m údolí Svatošských skal otevřené začátečníky 7 km/h
dolní 10 - 12 m údolí, pak louky otevřené začátečníky 4 -5 km/h

Památky a zajímavosti

  • Historické centrum Chebu
  • Hrad Loket
  • Historické centrum města Karlovy Vary
  • Svatošské skály
  • Lázně Kyselka
  • Zámek Velichov
  • Bahenní sopky
  • Motýlí farma
  • Slavkovský les
  • muzeum Becherovky a další…

Vodácké výhody řeky Ohře – jasně a stručně

  • Čistá voda – voda v řece odpovídá požadavkům vodní turistiky, neohrožuje zdraví vodáků, umožňuje koupání
  • Stálost toku – soustava vodních děl na řece zajišťuje dostatek vody i za horkého léta
  • Pestrý vodácký terén – klidné i náročné úseky jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé
  • Atraktivní okolí řeky – při splouvání Ohře máte možnost vidět i navštívit mnoho památek Karlovarského kraje např. historická města, hrady, zámky a přírodní rezervace
  • Dostatečná průjezdnost řeky – podle kvalifikovaných odhadů řeka umožňuje průjezd cca 500 lodí denně, což znamená, že i v plné sezoně bude nejen na vodě, ale i v okolních kempech dost místa pro pohodovou dovolenou

Proč vyzkoušet rafting?

Tradiční forma vodáctví je sice spojena spíše s kánoemi nebo kajaky, ale to neznamená, že byste na raftu o něco přišli, ba naopak. Raft je ve zkratce velký nafukovací člun s plochým dnem, avšak od dětských hraček se liší zejména odolností použitého materiálu a také stabilitou. Raft pohodlně uveze 4–6 lidí včetně výbavy. Na klidné vodě patří k nejbezpečnějším plavidlům, protože se jen tak nepřevrátí, a proto jej bez obav mohou využít i rodiny s dětmi či méně zkušení vodáci. Nafukovací rafty se také velmi snadno ovládají, protože nedosahují takové rychlosti jako např. kajaky. Lidé plující na raftu se učí spolupráci a společně strávený čas danou skupinu (či rodinu) může velmi sblížit. I proto se této aktivity často využívá při firemním team-buildingu a jiných „stmelovacích“ akcích – např. školní výlety atd.

Jak nejlépe zorganizovat rafting na Ohři?

Díky službám půjčovny raftů Petr Putzer proběhne celá akce jako po másle. Vy dejte dohromady partu přátel, přemluvte rodinu a podle počtu dní, které na řece chcete strávit, si vyberte některý z doporučených výletů. Trasu si můžete samozřejmě naplánovat i sami, záleží jen na vás. A to je vše. O zbytek se postará zkušený a ochotný personál půjčovny. Nachystají pro vás nejen raft samotný, ale i veškeré další vybavení tzn. pádla, vesty, přilby, vodotěsné barely atd. (vše již v ceně). Půjčovna zajišťuje nejen dodání lodí na místo vyplutí, ale i dopravu zpět, takže vám odpadnou veškeré starosti s manipulací a logistikou. Tato půjčovna raftů, jako jediná na Ohři, zajišťuje přepravu osob a materiálu svými čtyřmi minibusy. Také se může pochlubit největším počtem půjčovních a sběrných míst na Ohři.

Výhody raftingu na Ohři s půjčovnou Petr Putzer

  • Více než 15 let zkušeností s vodáctvím na Ohři
  • Zajištění kompletního servisu vodáckých výletů – včetně školních
  • K dispozici veškeré vybavení – rafty, pádla, vesty, přilby, barely,…
  • Jediná půjčovna na Ohři, která zajišťuje dopravu osob i lodí na/z start/cíle plavby vlastními minibusy
  • K dispozici akreditovaní instruktoři – rafting i pro úplné začátečníky a školní skupiny
  • Různé akce, slevy apod. (dopluj si pro slevu 50%, dva dny zaplatíš - dostaneš čtyři…)
  • Možnost využití zázemí půjčovny (WC, sprchy, parkoviště, místo na sbalení bagáže, v K.V. hospůdka – ta je ovšem zpoplatněnaJ)
  • Doporučené trasy, ověřené kempy a stravovací zařízení

Doporučené jednodenní a vícedenní výlety na Ohři

O jednotlivých úsecích, zajímavostech apod. se dočtete na našich stránkách ohre.putzer.cz. Vypsali jsme pro Vás alespoň pár oblíbených tras, délku plavby a průměrnou dobu plavby.

Jednodenní plavby

Tršnice - Nebanice

Délka: 8 km
Průměrná doba plavby: 2 hod.

Tršnice - Kynšperk n.O.

Délka: 16 km
Průměrná doba plavby: 4 hod.

Loket - Karlovy Vary

Délka: 15 km
Průměrná doba plavby: 4 hod.

Karlovy Vary - Radošov

Délka: 18 km
Průměrná doba plavby: 5 hod.

Karlovy Vary - Vojkovice

Délka: 25 km
Průměrná doba plavby: 7 hod.

Vícedenní plavby

Tršnice - Karlovy Vary

Délka: 58 km
Průměrná doba plavby: 2-3 dny

Tršnice - Perštejn

Délka: 95 km
Průměrná doba plavby: 4-5 dní

Loket - Perštejn (Klášterec n/O)

Délka: 51 km
Průměrná doba plavby: 2-3 dny

Karlovy Vary - Perštejn (Klášterec n/O)

Délka: 37 km
Průměrná doba plavby: 2 dny


3 komentáře:

  1. Paráda, mockrát díky za článek. Upřímně řečeno to nezní vůbec špatně. Už několikrát jsem přemýšlel nad tím, že bych koupil nějaký člun a vyrazil s kamarády někam na vodu. Podle toho, co jsem četl, tak právě Ohře je prý pro začátečníky asi nejlepší volba, takže vyrazíme asi na ni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych být vámi možná zvážila i Vltavu. Ta je na sjíždění taky super. My ji sjížděli někdy minulý rok na raftu a bylo to super. Vlastní raft bohužel teda nemáme, ale to naštěstí zajistila tato půjčova raftů Vltava. Přemýšlím jestli letos taky zase nevyrazit na vodu. Dokud je venku hezky. :)

      Vymazat
  2. Ohře je jedna z mých oblíbených řek na sjezd, možná proto, že to byla moje úplně první a ze zážitků čerpám ještě teď! Vltava má něco do sebe, ale myslím, že celkový dojem kazí hlavně množství lidí, protože ať chcete nebo ne, dokáže to ten zážitek trochu pokazit. Příští rok přemýšlíme nad tím, že bychom jeli k sousedům. Nemáte někdo tip na to nejlepší ze Slovenska?

    OdpovědětVymazat