sobota 28. června 2014

Chystáte se na vodu? Na jaké věci byste si měli dát pozor

Chystáte se na vodu? Na jaké věci byste si měli dát pozor

Pokud jedete poprvé na vodu, je potřeba se na cestu důkladně připravit a nezapomenout na nic důležitého. Jestliže nemáte s vodáctvím žádné zkušenosti, máme pro Vás několik tipů, na co byste si měli dát největší pozor.

Chystáte se na vodu? Na jaké věci byste si měli dát pozor

Výběr správné lodi

Jednou z nejdůležitějších věcí je výběr vhodného plavidla. Pokud si nevíte rady, poraďte se s někým zkušeným, kdo vám vybere tu správnou loď. Některé typy lodí jsou pouze pro zkušené vodáky a pokud byste si je půjčili hned napoprvé, měli byste s jejich řízením potíže. Ochotně Vám poradí v oblíbené české půjčovně lodí Petr Putzer.

půjčovna lodí a raftů

Výběr vhodného oblečení

Na vodu je třeba mít také vhodné oblečení, které je třeba přizpůsobit nejen počasí, ale i dalším vlivům. Hodně důležité jsou i boty, které by měly mít pevnou podrážku a pevně držet na nohou. U náročnějších řek se pak neobejdeme bez plovací vesty a kvalitní helmy.

Naplánování trasy

Důležitý je také správný výběr trasy, po které pojedeme. Pokud se chystáme na vodu poprvé, měli bychom volit pouze jednoduché úseky, které jsou určené pro začátečníky.

Nebezpečné jezy

Jezy patří mezi nejrizikovější místa na řekách a každý rok na nich utonou až desítky lidí. Některé zvláště nebezpečné jezy jsou pak rizikové i pro zkušené vodáky. Proto je u začátečníků důležité mít dobře naplánovanou cestu a nezapomenout si vybavení, jako jsou ochranné vesty a helmy.

rafting


Alkohol

I na alkohol je třeba si dávat pozor, i když to neznamená, že se ho nemůžeme vůbec napít. Jedno pivo nijak neuškodí, na druhou stranu rozhodně bychom neměli vyjíždět na řeku s více promile v krvi. Zvláště u začátečníků to může být velmi nebezpečné.

Ochrana před sluncem

Zvláště v letních měsících je třeba myslet také na ochranu před slunečními paprsky. Důležitá je především pokrývka hlavy a na nechráněných místech pak kvalitní opalovací krém. Na některých řekách je zvýšený výskyt komárů, takže se může hodit i účinný repelent.

1 komentář:

  1. Samozřejmě bezpečnost na vodě je stěžejní. Ale jako já když jedu, tak to zase tak moc neřeším. Mám rád adrenalin a různé zážitky. Nemyslím teď bezpečnost. Neexistuje pro mě třeba to, abych jezdil opilý. Ale vybíráme si třeba schválně takové kempy, které nejsou tak provařené. Většinou to je o to lepší zážitek. Pamatuji si, když jednou kousek pod Vyšším Brodem vloni přišla bouřka a sháněli jsme po vesnici motorgenerátor elektřiny, abychom si mohli natočit pivo. :)

    OdpovědětVymazat