čtvrtek 10. července 2014

Chystáte se na vodu? Řeky a jejich obtížnost

Chystáte se na vodu? Řeky a jejich obtížnost

Jednou z důležitých věcí, které bychom měli vědět ještě předtím, než se poprvé vydáme na vodu, je obtížnost řeky, kterou budeme sjíždět. V Česku se pro tyto účely používá tzv. Alpská klasifikace, která se v základu dělí do dvou skupin – na klidné toky, jež se označují písmeny ZW a na rychleji tekoucí a divoké řeky, jejichž symbol začíná písmeny WW. Obě tyto skupiny se pak dále člení do několika dalších kategorií podle obtížnosti. Podíváme se na ně blíže a vysvětlíme si, co jednotlivá označení znamenají.

Chystáte se na vodu

ZWA – nejlehčí obtížnost, jedná se např. o přehrady nebo jezera. Na tyto toky nejsou potřeba žádné speciální znalosti a jsou vhodné i pro úplné začátečníky.

ZWB – i v tomto případě se jedná o klidnější toky vhodné pro všechny typy lodí (kajaky, kánoe, rafty či pramice).

ZWC – mírně proudící voda – pokud se vydáte na řeku s tímto označením, je třeba mít alespoň základní znalosti o ovládání lodě. I tyto toky lze sjíždět se všemi typy lodí.

WW I – kromě základních znalostí je v tomto případě vhodné mít s sebou také plovací vestu. Jinak jde o méně obtížné úseky, které mohou zvládnout i méně zkušení vodáci.

WW II – náročnější toky, které už pro začátečníky nejsou vhodné. Je potřeba mít zkušenosti s řízením lodí a umět tzv. číst vodu. U otevřených lodí je třeba mít takové, které jsou určené pro obtížnější vodu.

WW III – náročné úseky, vhodné pouze pro zkušené vodáky. Je možné je sjíždět na uzavřených lodích nebo některých typech raftů a vždy s náležitou výbavou (plovací vesty, přilby atd.).

obtížnost sjízdnosti řek na raftu či kanoi

WW IV – velmi obtížné toky, na které se mohou vydat jen vodáci, jež mají dobrou fyzickou kondici a umí perfektně ovládat svoji loď. Jsou určené pro uzavřené lodě, případně samovylévací typy člunů.

WW V – vysoce obtížné úseky, vhodné pro nejzkušenější vodáky s vynikající fyzickou kondicí. Nutností je mít veškeré vybavení (vesty, přilby, neoprény) a perfektní znalosti ovládání plavidla.

WW VI – nejtěžší úseky s mimořádně vysokou obtížností. Vhodné pouze pro velmi zkušené vodáky ve výborné fyzické kondici.

rafting, sjezd řeky na kánoii


Kromě výše uvedených označení se někdy ještě používají znaménka plus a minus. Ty zpřesňují obtížnost na vyšší (+) nebo nižší (-).

1 komentář:

  1. Dobrý den, jak je na tom přes rok situace na jižní Moravě a co se tam dá vůbec jezdit? Ještě ideálně tak, abychom si tam udělali pěkné fotky. Pojede s námi fotograf ze Zlína, je to kamarád, tak bychom si s ním chtěli udělat třeba i párové focení na lodích. Prostě mít super fotky z dovolené. Ale je nám jasné, že na nějakou šílenou řeku celý ten aparát za X tisíc určitě nepoveze. :)

    OdpovědětVymazat