úterý 29. března 2016

Chystáte se letos na Vltavu? Máme pro Vás pár tipů na zajímavá místa

Pomalu se blíží letní sezóna a spolu s ní i období, na které se těší všichni vodáci. V Česku má sjíždění řek velkou tradici a patří mezi časté prázdninové nebo volnočasové aktivity – i díky tomu je u nás velké množství speciálních vodáckých kempů a tábořišť, na velkých řekách fungují také půjčovny, kde si za mírný poplatek můžete veškeré potřebné vybavení půjčit, případně využít i dalších služeb (např. instruktor, poradenství apod.). K nejoblíbenějším tokům u nás patří nejdelší česká řeka Vltava – pokud se na ni letos chystáte, máme pro Vás několik tipů na zajímavé trasy a nejatraktivnější místa.


Vltava je vhodná pro všechny vodáky

Výhodou Vltavy je mimo jiné i skutečnost, že je vhodná pro všechny kategorie vodáků – mohou se na ni vydat úplní začátečníci, kteří ještě s plavbou po řece nemají žádné zkušenosti, stejně tak i rodiny s dětmi, páry, větší skupiny nebo zkušení vodáci, kteří se nebojí ani náročnějších tratí. Různých tras je na Vltavě spousta, řeka je tak vhodná i pro ty, jenž plánují pouze kratší jednodenní výlety.

Jednodenní výlety doporučujeme zahájit ve Vyšším Brodě

Optimálním místem pro zahájení jednodenní plavby po Vltavě je Vyšší Brod. Jedná se o místo, kde je nejen kvalitní nabídka ubytování (hotely, penziony, kemp), ale i restaurace, hospoda, prodejna potravin, infocentrum atd. Svoji základnu zde má půjčovna lodí a raftů Petr Putzer, kde si můžete zapůjčit kompletní vybavení pro Vás i celou rodinu. Přímo ve Vyšším Brodě stojí za návštěvu např. Cisterciácký klášter, v cíli Vaší plavby Vás pak čekají další zajímavé památky.

Která místa na trase navštívit?

  • hrad Rožmberk – nejstarší sídlo rodu Rožmberků a jeden z nejkrásnějších českých hradů. První zmínky o něm pocházejí z poloviny 13.století. Součástí expozice jsou dvě prohlídkové trasy, první z nich zahrnuje muzeum a první patro hradu, druhá pak horní patro se soukromými pokoji. Od června do srpna je otevřeno i muzeum hrdelního soudnictví.
  • otáčivé hlediště v Českém Krumlově – světovým unikátem je toto jedinečné divadlo, které má otáčivé hlediště umístěné v zahradě místního zámku. Pokud budete mít možnost podívat se na některé z představení, určitě si jej nenechte ujít – jedná se o výjimečný kulturní zážitek.
  • zámek Český Krumlov – jedna z nejslavnějších jihočeských památek, od roku 1992 je dokonce součástí seznamu Světového dědictví UNESCO. Zámek pochází ze 13.století a žila v něm řada významných šlechtických rodů, např. Rožmberkové, Habsburkové nebo Schwarzenbergové. V samotném centru Krumlova narazíte na množství restaurací, ale také atrakcí, jako je například dům voskových figurín.

Tipy na jednodenní plavby z Vyššího Brodu

Plánujete-li pouze kratší výlet, jenž zabere maximálně jeden den, máme pro Vás několik tipů na vhodné trasy, na které se můžete vydat z Vyššího Brodu:

Vyšší Brod – Rožmberk

Jedná se o kratší trasu o délce 10 km, doba plavby se pohybuje kolem dvou až tří hodin. Součástí trasy jsou dva jezy, které ale nejsou nijak obtížné. Celkově je tento úsek snadný a hodí se tak i pro začátečníky. Během plavby si můžete udělat přestávku v oblíbeném vodáckém tábořišti U tří veverek, na konci pak určitě doporučujeme návštěvu hradu Rožmberk.

Vyšší Brod – Pískárna

Podstatně delší už je plavba končící na Pískárně – v tomto případě je doba plavby kolem šesti hodin (úsek má délku 27 km). I tato trasa je nenáročná a bez problémů ji zvládnou i nezkušení vodáci. Na trase jsou tři jezy (ale dají se snadno sjet), v průběhu plavby je několik míst, kde se můžete zastavit na občerstvení. V cíli trasy se nachází vodácké tábořiště, klasický kemp i autokemp a samozřejmě také restaurace a stánky s různým občerstvením.

Vyšší Brod – Český Krumlov 

Velmi náročná a poměrně dlouhá trasa, která je vhodná spíše pro zkušené vodáky – pro začátečníky ji určitě nedoporučujeme. Její délka je 34 km a plavba trvá cca 8 až 10 hodin, mnoho lidí si ji ale rozděluje do dvou dnů. Součástí trasy je hned 9 jezů, některé z nich jsou už celkem obtížné (především ty v závěru plavby). V průběhu plavby je spousta míst, kde si můžete udělat přestávku na občerstvení, na konci trasy se nachází Český Krumlov, město, jež zaujme milovníky památek a kultury.


5 komentářů:

  1. Sjíždět Vltavu v hlavní sezóně je vždy hrozná sranda. Tolik lidí, kteří jsou naladění na stejné vlně za rok na tolika místech v republice, když nepočítám vysedávání v barech, asi nenajdete. A to popíjení během dne a ještě večer v kempech je také skvělé. Zpívání a hraní na kytaru u ohniště je legenda, stejně jako spaní pod širákem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně souhlasím, jen teda to spaní pod širákem není úplně můj šálek kávy. Já radši stan. Právě letos se na vodu chystám a nějaký lepší stan asi budu muset pořídit. Vidím to zase na nějaký z Armika, tam mají super věci. Super je, že na tom jde i ušetřit, pokud člověk ví jak využívat slevové kupóny.

      Vymazat
  2. My jsme byli letos taky na Vltavě. Původně jsme měli mít vlastní lodě, ale nakonec to celé bouchlo. Nakonec nás zachránila půjčovna lodí Vyšší Brod, která nám na poslední chvíli poskytla dostatek lodí. Ono pro dvacetičlenou bandu výbavu jen tak někde uprostřed sezony neseženete. :) Ale riskli jsme to a vyplatilo se to. Určitě se s nimi zkontaktujte, když budete potřebovat pomoc s výbavou. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně zajímavé tipy. Díky mockrát. Já právě přemýšlím kam vyrazit toto léto. Napadlo mě ale, že bych tentokrát nemusel jezdit na vodu, ale spíš k vodě. Že bych sbalil svůj prut, naviják a háčky a vyrazil si třeba na víkend k nějakému pěknému rybníku. Takovou dovolenou už jsem dlouho neměl. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, to mi chybí. Já dříve jezdila na vodu pravidelně a nejčastěji právě na Vltavu. Takže si troufnu tvrdit, že to ta dobře znám. Ráda bych se tam někdy v blízké době zase podívala a provětrala naše vodácké a outdoorové vybavení, které jsem si za ty roky už pořádně vymazlili.

    OdpovědětVymazat